ЛИДЕР КОНГРЕС 2024 Франция

На Европейския ЛИДЕР конгрес през 2024 г. над 440 представители от 27 държави-членки на ЕС и страни кандидатки се събраха, за да стартират сътрудничеството помежду си с финансиране от ЕЗФРСР за периода 2021-2027 г. в рамките на Общата селскостопанска политика. 

На 2-ри и 3-ти октомври в парк Futuroscope, Поатие, Франция, се проведе вторият Европейски ЛИДЕР конгрес, организиран от ЕЛАРД. След миналогодишното успешно събитие в помещенията на европейските институции и фокусирано върху бъдещето на ЛИДЕР след 2027 г., тазгодишното издание беше посветено на сътрудничеството. Целта на тазгодишното събитие беше да се свържат, да се намерят подходящи партньори или проекти, да се получат идеи и обратна връзка от експерти.

Над 440 участници от целия Европейски съюз и извън него се събраха, за да участват в практически сесии относно какво трябва и какво не трябва да се прави при проекти за сътрудничество, жизнения цикъл на сътрудничеството, как да си сътрудничим със страни, които не са част от ЕС, как да се извлече най-доброто от партньорството. Участниците споделиха опита си, съветваха се взаимно и се свързаха с потенциални партньор извън обичайните канали, които могат да създадат на своите територии благодарение на Панаира за сътрудничество.

От България участие в Конгреса взеха председателят на УС на Асоциация Българска национална ЛИДЕР мрежа Нели Кадиева, председателят на МИГ Раковски Мария Гиева и изпълнителния директор на МИГ – Радомир – Земен Радослав Йорданов.

Високопоставени лектори, експерти, политици и представители на институциите на ЕС се включиха в събитието, демонстрирайки по този начин важността на сътрудничеството в рамките на подхода ЛИДЕР / ВОМР.

След встъпителните речи на президента на ЕЛАРД, г-н Тибо Гиняр, представители от района на Поатие, регион Нувел-Аквитания и Роберто Берути, член на кабинета на комисаря по земеделието и селските райони на Комисията, се състоя церемонията за награждаване на най-добрите проекти за сътрудничество от програмния период 2014-2020 г.

Бяха наградени 4 проекта (наградата People’s Choice Award, благодарение на онлайн гласуването на публиката, и наградите на журито), обединяващи повече от 20 партньора от цяла Европа, а победителите споделиха не само своите съвети и най-добри практики, но и какво направи проекти специални – връзките между хората.

Проектът Tierra Minera, обединяващ 6 МИГ от четири провинции в три различни региона на Испания, изградил стабилна мрежа от заинтересовани страни, ангажирани с опазването на културата и иновациите в туризма, спечели наградата на публиката People’s Choice Award, определена чрез гласуване в интернет. „Tierra Minera“ е иновативен и трансформиращ проект, който съживява исторически минни райони в оживени туристически дестинации в цяла Испания. Нашата мисия е да запазим и отпразнуваме богатото индустриално наследство, като същевременно насърчаваме устойчив икономически растеж и овластяване на общността.

Първата награда на журито е проектът 5StarNature, който обединява 4 европейски държави (Финландия, Испания, Естония и Италия) и е за разработване и създаване на международни събития за селски туризъм и подчертаване на природния туризъм в съответните области, свързвайки международни местни туристически предприемачи и разпространявайки добри практики.

Втората награда е за проекта Flourishing Destinations /Процъфтяващи дестинации: „Как можем да накараме местната общност да процъфтява чрез туризъм?“ Това е основният въпрос, движещ транснационалния проект, който е реализиран в Белгия, Румъния и Шотландия. Проектът се основава на теоретична рамка, която е в основата на новата туристическа визия.

Третата награда е за проекта Boergondische Buren, който има за цел споделеното бургундско наследство и земеделски традиции чрез укрепване на трансграничното сътрудничество между фермери, местни производители, предприемачи и общности в граничния регион между Белгия и Холандия: транснационален ЛИДЕР проект, отбелязващ споделеното бургундско наследство, земеделските корени на трансграничните фермери и местните продукти. Инициативата, водена от искането на фермери и местни предприемачи, има за цел да засили връзките през границата, да създаде нови възможности за продажби и да насърчи сътрудничеството.

Всички наградени проекти могат да бъдат намерени на специалната страница на конкурса.

През втория ден се проведоха 12 паралелни сесии за обмен на най-добри практики по някои горепосочени теми като практически аспекти на сътрудничеството за периода 2021-2027 г., сътрудничество с държави извън ЕС, неща, които да правите и да избягвате, докато се настройвате създаване и изпълнение на проекти за сътрудничество, например. Проведоха се и повече политически дискусии, като например как сътрудничеството на ЛИДЕР допринася за визията на ЕС за селските райони. През този втори ден също беше проведен и Панаира за сътрудничество, където бяха предложени няколко дейности: участниците се събраха по теми за сътрудничество около кръгли маси, за да намерят идеи, проекти и партньори.

Беше създадено и бюро за помощ, където участниците можеха да задават всякакви въпроси на експерти. Беше организирана и стена за сътрудничество и повече от 70 местни инициативни групи обявиха проекти и намериха партньори по проекти.

Този конгрес се проведе в контекста на началото на програмния период 2021-2027 г. на ЕЗФРСР. Това ще позволи на местните групи за действие в цяла Европа да прилагат един от седемте принципа на подхода ЛИДЕР: сътрудничество.

По време на ЛИДЕР КОНГРЕС 2024, председателят на Асоциацията разговаря с Роберто Берути, член на кабинета на Комисаря по земеделие, Европейска Комисия, за прилагането на подхода ВОМР в България. Получихме неговата подкрепа и уверение, че ще проследи процеса и ще съдейства за изпълнението на поетите ангажименти от страна на българските институции